onsdag 1 september 2010

Vad äter du?

Detta är en del av studieenhet 1, som handlar om kost & näringslära. Vad finns i den mat vi äter varje dag och vilken mat är bra respektive dålig? Vår slutsats var att det mesta är bra att äta om man äter i lagom mängd. Det finns några skillnader i hur vi ser på olika sorters kött. Är man bonde från Thailand vill man inte äta ko - detta djur är viktigt i arbetet, och av respekt för djuret känns det inte bra att äta det.


Till frukost: En svart kaffe, grovt bröd med salami, ost, paprika och purjolök.
Till lunch: Potatis, riven morot, fisk, äggsås, citron och apelsinjuice.
Till kvällsmat: Rån med ost och äpplejuice.

I denna kost finns fett. Fettet finns i salamin, mjölken och osten, det finns också omega 3 - fetter i fisken. Kolhyderater finner vi i brödet, potatisen och grönsakerna Proteinerna får vi i oss då vi äter fisken, köttet, mjölken och osten. Denna kost är bra för att den innehåller mycket vitaminer - grönsakerna, juicen (mycket c-vitamin), ägget och mjölken. En mineral som är bra för barn är kalciumet - därför ska barn dricka mycket mjölk.

Till frukost: Vitt bröd med smör och salami. Kaffe med socker och mjölk. Ett äpple, vatten och en bit morotskaka.

Till lunch: Köttgryta (nötkött) med potatis, rödbetor och lingon, ett glas vatten och en bit tårta.

Till middag: Ris och köttbullar, pudding och banan. Att dricka - ett glas vatten.

Denna kost innehåller kolhyderater i form av potatis, ris, bröd. Fettet finns i mjölken, grädden på tårtan och smöret på smörgåsen. Till varje måltid finns frukt - det är bra - de innehåller mycket vitaminer. Det finns mycket socker: i tårta, i kaffet och i morotskakan (och frukten) - det är inte bra med för mycket socker, men det kan vara bra med lite sött efter maten så man får tillbaka sin energi.

Till middag: Pannbiffar med stekt potatis. Att dricka: mineralvatten med citrussmak

I blandfärsen finns det mycket protein, där finns också fett. Mest fett finns i den del som kommer från grisen. Detta är mättat fett. I den stekta potatisen finns kolhyderater och eftersom den är stekt i margarin finns det också en del fett i potatisen. Då mineralvattnet hade smak av citron finns det vitaminer i drycken och det finns också mineraler i vattnet.

Till frukost: Ägg, bacon, korv och senap. Dryck: Juice av blodapelsin.
Till lunch: Kycklinggryta med ris. I kycklinggrytan finns chili, bambuskott, vitkol, kyckling och kokosmjölk. Ett glas vatten att dricka.
Till middag: Potatis, lax och vitlökssås. Att dricka: Ett glas rött vin.

Frukosten innehåller mycket fett, men inga kolhyderater. Blodapelsinjuicen innehåller mycket c-vitamin. I blodapelsin och rött vin finns antioxidanter - detta var ett nytt ord som vi lärde oss. Man tror att antioxidanterna motverkar cancersjukdom. I lunchen finns det mycket vitaminer och mineraler (grönsaker) men också proteiner(kyckling) och kolhyderater(ris). I laxen finns det omega 3 - fetter som är bra för kroppen. Det röda vinet är bra för hjärtat och blodet. Men man ska dricka i lagom mängd. Ett eller ett par glas räcker.

Till frukost: Rissoppa: ris, räkor, fläskkött och selleri (svagt kryddad).
Till middag: Wokat fläskkött med curry och chili. En grönsakssoppa och wokade grönsaker (ärtor, ingefära och tomat).

Frukosten innehåller olika saker i olika länder. I thailand serverar man soppa till patienterna på sjukhuset. Den innehåller mycket energi, men är lätt att äta. Sellerin i soppan är bra för hjärtat. Curryn och chilin gör att maten blir stark och det är bra för kroppen (Om det är i lagom mängd) - magen jobbar bra och man rensar kroppen. Ingefäran är också bra för magen - den tar bort luften i magen och hjälper mot förkylningssymtom i halsen. I middagen finns mycket vitaminer och mineraler. Riset i alla måltider innehåller kolhyderater. Det finns ingen frukt. Fett finns i fläsket - detta är mättat. Det finns också fett i den wokade maten - grönsakerna och köttet är stekt i olja (omättat).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar